ریشه های داخلی چالش های نظام بانکی

لاری معتقد است موضوع مشکلات نظام بانکی یک مساله کاملا داخلی است و عوامل مهمی در پیش آوردن چنین شرایطی در نظام بانکی موثرند که از جمله آنها می توان از بدهکاری دولت به بانکها از یک سو و عدم توانایی وصول مطالبات بانکها از بدهکاران حقیقی و حقوقی چند هزار میلیاردی نام برد

اصلاح ساختار نظام بانکی کشور، یکی از محورهای طرح تحول اقتصادی است. البته ناکارآمدی سیستم پولی- بانکی کشور بر کسی پوشیده نیست، به نحوی که قطعا یکی از محورهای کلیدی هر طرح اصلاح اقتصادی در کشور، اصلاح سیستم پولی- بانکی کشور است، چرا که نظام بانکی مطلوب نقش کلیدی در ثبات و کارایی محیط اقتصادی، حفظ ثبات سطح عمومی قیمت‌ها، پشتیبانی امور تولیدی و تسهیل رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد، طوری که کارایی و ثبات نظام پولی- بانکی، مقوم و پشتیبان کارایی بخش واقعی اقتصاد بوده و بر‌خلاف آن بی‌ثباتی و عدم‌کارایی نظام پولی- بانکی موجب بروز بی‌ثباتی و ناکارآمدی در بخش واقعی اقتصاد می‌شود.

هادی لاری پژوهشگر اقتصاد مالی در گفتگو با اگزیم نیوز در اینباره گفت: عملا از سال 1391 تا کنون در زمینه بهبود نظام بانکی کشور کاری صورت نپذیرفته و امروز این شرایط به مرحله ای رسیده که به نظر می رسد حل آن با استقراض بانکها گره خورده که فرایندی تورم زاست. این اتفاق حادث شده و تعلل در حل آن هزینه بزرگی بر اقتصاد کشور وارد می آورد و فرقی ندارد.

لاری تحریمها و عدم ارتباط با دنیا در ایجاد مشکلات نظام بانکی در این ابعاد وسیع را بی تاثیر خواند و گفت: موضوع مشکلات نظام بانکی یک مساله کاملا داخلی است. عوامل مهمی در پیش آوردن چنین شرایطی در نظام بانکی موثرند؛ از جمله آنها می توان از  بدهکاری دولت به بانکها  از یک سو و عدم توانایی وصول مطالبات بانکها از بدهکاران حقیقی و حقوقی از سوی دیگر نام برد.

وی ناکارآمدی نظام بانکی در سرمایه گذاریها را از دیگر عوامل تشدید بحران بانکی کشور دانست و گفت: سرمایه گذاریهای غلط، ارائه تسهیلات بدون اعتبارسنجی و سیاست های مالی نسنجیده می تواند هر سیستم بانکی را در هر کجای دنیا فلج کند؛ فرقی ندارد در ایران باشد با در هر کشور پیشرفته دیگر. بنابراین نمی توان مشکلات موجود را به عدم ارتباط با دنیا مربوط دانست.

لاری خاطر نشان کرد: شکی در این نیست ما دانش بانکداری کمی داریم، اما نکته ای که باید به آن توجه شود این است که تحریم تنها مانع نقل و انتقالات مالی شد که در جای خود قابل اعتنا است اما همچنان بر این باورم که ضعف سیستم بانکی ما منشا داخلی دارد.

وی گفت: فساد گسترده در همه دولتها باعث شده که تسهیلات با نرخ های ترجیحی بدون حساب و کتاب پرداخت شده و خبری از وصول آنها نیست. این وضعیت در بانکهای دولتی شدت بیشتری داشته و اگر در همان زمان این شجاعت وجود داشت که چند بانک متخلف مهم دولتی را ورشکسته اعلام می کردیم، شاهد وضعیت بهتری می بودیم.

لاری خاطرنشان کرد: اگر در سال های گذشته این شهامت وجود داشت که چند بانک بزرگ متخلف ورشکسته اعلام شود این امکان وجود داشت که بقیه بانکها نجات پیدا کنند و از رقابت ناسالم خارج شوند.

وی تنها راهکار کنترل بحران موجود را ادغام بانکهای کوچک دانست و گفت: ادغام شدن بانکها به افزایش پشتوانه مالی آنها کمک می کند و البته این راهکار الزامات خاصی را می طلبد که فراهم کردن آن ساده نیست؛ مثلا بعد از ادغام و تشکیل یک بانک جدید چه کسی قرار است متعهد کسری این بانکها باشد؟ آیا بانک مرکزی این کسری را تقبل می کند؟ آیا خود این بانکها این تعهد را می پذیرند؟ اینها سوالاتی است که باید قبل از هر اقدامی به آن پاسخ داده شود.به هر حال این راهکار به طور قطع مشکل را حل نمی کند و تنها به کنترل وضعیت موجود کمی کمک می کند.

 

 

 

کد خبر 20222

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 11 =